troubleshooting

Fix: Intel PROSet for Windows Device Manager missing tabs

by File in: troubleshooting

I’ve been building some new Dell PowerEdge 1950 servers for a new deployment running Windows Server 2003 SP2.  I had originally configured the servers to use the integrated Broadcom NICs, but wanted to change to my new Intel Quad Port VT 1000 PCIe card.  I went with the quad port since I was planning on […]

Manually Testing Wake On Lan

by File in: troubleshooting

I’ve been unsuccessful thus far getting machines to Wake on Lan (WoL) through System Center Configuration Manger 2007.  I had enabled the computer to boot from the NIC in BIOS, and had configured Windows to not allow the network card to shut off to save power, but was still unable to wake the machine. I […]

After upgrading from GWAVA 3.x to 4.x, cannot send or receive Internet email

by File in: troubleshooting

Last Wednesday I upgraded a GWAVA 3.72 installation on a Netware 6.5 SP7 Groupwise 7.0.2 server to GWAVA version 4.0. The upgrade seemed to go just fine, but users were unable to send or receive Internet email, even after rebooting the server. The GWAVA installation guide said to ensure the /smtphome switch in the sys:\system\gwia.cfg […]

No RDP access or Internet activity after installing ISA 2004 SP3

by File in: troubleshooting, Windows

Yesterday I was using Microsoft’s Remote Desktop (RDP) to review the Event Logs for a Windows 2003 Appliance that runs ISA 2004 SP2 server at a client’s remote location. I noticed in the system log unsuccessful installation entries for Windows Update patches: Event ID: 16 Source: Windows Update Agent Unable to Connect: Windows is unable […]

SonicWall ViewPoint Administration web site won’t load

by File in: troubleshooting

About a month ago, my Sonicwall Viewpoint 4.1 administration web site stopped loading. The www service was running just fine on my Windows XP SP2 host, but when I double clicked on the administration web site shortcut, http://localhost/sgms/login, the site never came up. I tried replacing the localhost with the machine’s actual IP address and […]

Troubleshooting when Groupwise GWIA won’t send out mail

by File in: Groupwise, troubleshooting

The other day my Netware 6.5.7 / Groupwise 7.0.2 server decided to stop sending out email for no apparent reason. Some of the things I tried during the troubleshooting process were: 1) Checked the GWIA log files, which didn’t show any errors occurring even with verbose logging enabled. As a matter of fact, the logs […]

Identifying and Clearing Groupwise GWIA Queues of Corrupt Messages

by File in: Groupwise, troubleshooting

When the Groupwise GWIA gateway has problems sending or receiving mail, it’s often the result of a corrupt message clogging up a queue. The easiest way to troubleshoot the problem and restore mail flow is often to down the GWIA and rename the queue folders. To accomplish this on a Netware server you can stop […]

Resources for Troubleshooting Windows Event 2019: The server was unable to allocate from the system nonpaged pool because the pool was empty

by File in: troubleshooting, Windows

One of my client’s servers needs to be rebooted three times a day because of server hangs. A look in Event Viewer finds the following error corresponding to the time the server stops responding: Event: 2019, Source: SRV “The server was unable to allocate from the system nonpaged pool because the pool was empty” They […]

Exchange SMTP troubleshooting tools

by File in: exchange, troubleshooting

I’ve been having tons of problems with a new Windows 2003 SBS R2 server’s Exchange. This small office of four users have had terrible problems sending email intermittently. It’s bizarre, users can email people one minute, then they get 5.7.1 NDRs the next, saying relaying denied. One user even got this message trying to email […]

Outlook Express email messages missing after connecting to SBS 2003 network

by File in: troubleshooting, Windows

I’ve installed a ton of Microsoft Windows Small Business Server 2003 networks, and today was a first – the first time I ever lost someone’s email during the migration. The user had been using Outlook Express (OE) as her email client from a Windows XP SP2 machine. We backed up her local Windows profile, joined […]