SonicWall ViewPoint Administration web site won’t load

About a month ago, my Sonicwall Viewpoint 4.1 administration web site stopped loading. The www service was running just fine on my Windows XP SP2 host, but when I double clicked on the administration web site shortcut, http://localhost/sgms/login, the site never came up.

I tried replacing the localhost with the machine’s actual IP address and with 127.0.0.1, but those didn’t make any difference. No errors were seen in the Sonicwall firewall appliance or Windows XP event viewer, and no alerts were emailed to me from Viewpoint or the Sonicwall firewall device.

I found some interesting entries in the Viewpoint log files located at C:\ViewPoint4\MSDE\Data\MSSQL$SNWL\LOG\

  • 2008-02-06 11:58:15.56 spid51 CREATE/ALTER DATABASE failed because the resulting cumulative database size would exceed your licensed limit of 2048 MB per database.
  • 2008-02-06 11:58:15.71 spid51 Error: 1105, Severity: 17, State: 2
  • 2008-02-06 11:58:15.71 spid51 Could not allocate space for object ‘LOGS’ in database ‘sgmsdb’ because the ‘PRIMARY’ filegroup is full..

I searched the Sonicwall knowledgebase and forums, but couldn’t find any information on any of these errors. I was hesitant to contact Sonicwall technical support because of the horrible experiences I’ve had every time I’ve contacted them in the past.

I checked the C:\ViewPoint4\syslogs directory and found that no new syslogs had been written since when the problem started on 01-09-2008 . Much to my dismay, that fact convinced me I had no recent syslog data.

I decided to focus on:

  1. Clearing out the old junk data and getting the program capturing new syslog information once again
  2. Fixing the access to the Viewpoint administration web site.

I found this post (registration required) on the Sonicwall forums where Stephanie recommended running the following from the SQL Query Analyzer, which is a part of SQL Enterprise Manager.

update sgmsdb.dbo.sgms_config
set paramValue = ’02/05/2008 12:00:00′
where paramName = ‘summarydaysLastDeleted’;

I connected to the Sonicwall web/database server from my SQL server that had Enterprise Manager, and ran the above query, making sure the date in set paramValue = ’02/05/2008 12:00:00′ reflected yesterdays date. This cleared out the old data from the database.

I restarted the Viewpoint/web server machine, and was once again able to login to the Sonicwall Viewpoint administration web site. I waited a few minutes, then manually summarized the fresh data, and was once again able to monitor the traffic on my network.

Comments [4]

  1. I found your blog on google and read a few of your other posts. I just added you to my Google News Reader. Keep up the good work. Look forward to reading more from you in the future.

    Robert Michel

  2. Good old ViewPoint. This time it stopped collecting data. Still not sure why.

    Good times, all around. 🙂

    (You have loads of google juice!)

  3. Ahhh yes, the good old days of Viewpoint being cranky. Used to be you could just reboot the Sonicwall and Viewpoint server and things would be back to normal.

    I sure am glad I don’t have to mess with things like this anymore!

  4. I just re-installed Viepoint 5.1 (Universal management Suit) trying to register but getting an error

    • This server is already registered using serial number 004010234F40. Cannot assign another serial number. (E1007)

    I typed VIEWPOINT and NSA240 serial number on serial number column. But no luck

    Need help

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *